Kultur

Det tveæggede sværd Elon Musk

Billede
Med en ukuelig evne til at få tankerne og ideerne i sit eget hoved omsat til virkelighed, har Elon Musk om nogen været med til at booste især tech-udviklingen i hele verden. Det kan derfor være svært at vide, hvor man overhovedet skal starte, når historien om den stenrige sydafrikaner skal fortælles. Så hvorfor ikke bare starte med begyndelsen? Præcis det gør forfatter og journalist Ole Hall i sin nye bog ’Techmogulen Elon Musk’.
Billede

Af
Kasper Søby

journalist

Det er gratis at tilmelde sig Dansk Aktionærforenings nyhedsbrev, hvor du får aktietips hver uge.

Elon Musks historie er næsten som taget ud af en af de utallige science fiction-romaner, han selv læste som barn. Den er fyldt med computere, rumraketter, futuristiske biler og robotter. Hovedpersonen er en mand med adgang til alle de millioner dollars, han skal bruge, for at nå sit endelige mål. Og så ved man ikke før til sidst, om han er den gode, eller om han er den onde.

Med en ukuelig evne til at få tankerne og ideerne i sit eget hoved omsat til virkelighed, har Elon Musk om nogen været med til at booste især tech-udviklingen i hele verden. Det kan derfor være svært at vide, hvor man overhovedet skal starte, når historien om den stenrige sydafrikaner skal fortælles.

Så hvorfor ikke bare starte med begyndelsen?

Præcis det gør forfatter og journalist Ole Hall i sin nye bog ’Techmogulen Elon Musk’. Det hele starter i et lille kontorlokale i Californien i 1995, hvor Elon Musk og hans bror ihærdigt arbejder på forløberen for PayPal. Og det hele ender med mikrochips i hjernen på mennesker. Indtil videre.

Læs også:
Ny udgave af magasinet Aktionæren med syv analyser af globale tech-selskaber

Bogen er ikke baseret på forfatterens egen subjektive holdning til den mand, der er lige så mange meninger om, som der er ideer i Elon Musks hoved. Den kronologiske fortælling bliver holdt ud i en journalistisk strakt arm, hvor kilderne er fundet og udvalgt i havet af de næsten utallige omtaler i medierne gennem tiden. Desuden er bogen bundet op på de faktuelle ting, som Elon Musk har opnået. Alene de meritter gør, at man næsten kunne forvente, at bogen skrev sig selv. Det gør den naturligvis ikke, og man fornemmer tydeligt det gravearbejde, der ligger bag de velvalgte scener og citater, der bliver brugt.

Et lag dybere
Selvom bogen er sat op som en journalistisk fortælling med basis i virkeligheden og med hang til at formidle kolde, hårde tal, bliver der ikke skortet på fortællelysten.

Som læser får man nemlig også fornemmelsen af at komme et lag dybere hos den mand, som balancerer lige præcis på kanten af at være gal eller genial. Forfatteren formår med scenerne i bogen at vise flere af de mange facetter hos Elon Musk, der gør ham til en af de mest indflydelsesrige og utilregnelige personer i verden.

Elon Musk er jo en mand, der ikke spiller efter de regler, som det forventes, at mænd i hans position spiller efter.

Læs også:
Se tech-vinderne: Porteføljen oppe med 262.000 kr på fem måneder

På den ene side viser bogen en benhård forretningsmand og gammeldags chef, der ser på sine medarbejdere som en forbrugsvare i jagten på at optimere både virksomhedsprocesser og bundlinjer. På den anden side viser den en stor dreng med en pind, der lige skal se, hvad der sker, hvis man stikker den ned i en myretue.

Som da han lige skulle prøve at tweete om kursen på Tesla-aktierne. Eller ryge en joint på et liveshow foran rullende mikrofoner og kameraer. Men sådan er det nok i randzonen mellem at være gal og genial.

Nuanceret billede af Musks projekter
Indtil Elon Musk fik visionen, var rumskibe, der dalede ned fra himlen og landede perfekt på jorden, kun noget, der foregik i Elon Musks science fiction-bøger fra barndommen.

I dag er det ikke længere science fiction. Det er selvkørende biler, et netværk af satellitter og kontrol over et af de største sociale medier heller ikke.

Det er meget magt for en enkelt mand at have, og det kan være svært ikke at se Elon Musk som et tveægget sværd. På den ene side viser bogen en mand, der vil redde menneskeheden med grøn omstilling og muligheden for at flytte til Mars. På den anden side viser den en mand, der med magt over satellitterne i rummet næsten kan afgøre krige helt selv.

Læs også:
Thorleif Jackson køber dansk aktie: "Den er historisk lavt prissat"

I ’Techmogulen Elon Musk’ er forfatteren dygtig til at balancere for og imod i diskussionerne om, hvad der er godt eller skidt i Elon Musks gøren og laden.

Han inddrager de åbne kilder og bruger dem aktivt for at skabe et nuanceret billede af Elon Musks projekter. Det skaber grobund for bedre at kunne danne sin egen mening om, hvad man selv skal mene om den mand, der har alt, og hvad der skal til for både at være helten og skurken i den science fiction-roman, der hedder Jorden.

Bogen slipper der, hvor vi er lige nu. For selvom Elon Musk har kontrol med både rumfart, biler og sociale medier, drømmer han om at få kontrol med endnu en ting: vores hjerner.

Microchips i hjernen er det næste. Vi kan grine og sige, at det aldrig kommer til at ske. Men, som det også påpeges i bogen, har mange grinet ad Elon Musk i tidens løb. Og se nu. Fremtiden hedder kunstig intelligens, robotter og microchips i hjernen, hvis man skal tro techmogulen Elon Musk. Og mon ikke, han får ret?

Ole Hall: Techmogulen Elon Musk
Udgivelsesdato: 8. september 2023
Sider: 252
Sprog: Dansk
Pris: 199,95 kr.