Råd


Fra os til jer: 10 gyldne aktieråd

1) Sæt dig et mål!
Sæt et mål for dine aktieinvesteringer. Hav realistiske forventninger. Aktier er et langsigtet opsparingsalternativ, som historisk set har givet et attraktivt afkast.

2) Tænk langsigtet!
Aktiekurser svinger op og ned, men er altid steget til nye højder. Aktier egner sig derfor ikke til kortsigtede investeringer.

3) Invester regelmæssigt!
Invester aldrig en stor del af din opsparing i aktier på en gang. Du risikerer at købe, mens aktierne er dyrest. Udbytter skal geninvesteres og lad være med at hoppe ind og ud af aktiemarkedet – det påfører dig blot en masse omkostninger.

4) Spred indkøbene!
Sats ikke alt på én eller få aktier, men spred dine investeringer i flere selskaber og helst også i forskellige brancher. Så er du mindre sårbar over for svingninger i det enkelte selskab og branche.

5) Gør dit hjemmearbejde!
Køb kun aktier i selskaber, som du har sat dig ordentlig ind i. Køb aktier i selskaber, som i flere år har vist fremgang i omsætning og indtjening – og hold dig velinformeret om dine aktier.

6) Invester i åbne og aktionærvenlige selskaber!
Invester i selskaber, der har en åben og ærlig informationspolitik, og som tilstræber en ordentlig selskabsledelse (Corporate Governance).

7) Vær forsigtig med lån til aktieinvesteringer!
Det kræver stor forsigtighed og erfaring med aktiemarkedet for at købe aktier for lånte penge. Går det ikke som forventet kan situationen blive meget svær at håndtere.

8) Bestem hvornår du vil sælge!
Hold orden på dine investeringer og beslut inden køb, hvornår du vil sælge – f.eks. hvis en aktie er faldet med 15%, eller hvis én aktie er kommet til at udgøre for stor en andel af din samlede portefølje.

9) Tænk skat!
Overvej de skattemæssige konsekvenser, hver gang du overvejer at hjemtage en gevinst eller minimere et tab gennem et aktiesalg.

10) Følg ikke råd ukritisk!
Lyt til andres råd, men følg dem ikke ukritisk. Vær opmærksom på dine eventuelle rådgiveres motiver til at anbefale det ene eller det andet. Banken tjener mest på at sælge investeringsforeningsbeviser, og når du køber og sælger aktier.

Lær mere på InvestorSkolen.

Din vidensbank

Gå på opdagelse i Dansk Aktionærforenings mange
investor-værktøjer:Find os på Facebook